WYBIERZ SIĘ Z NAMI W PODRÓŻ

podczas której odwiedzimy najdalsze zakątki globu – Japonię, Kirgistan, Malezję, Meksyk, Tajlandię, Maroko oraz nie tak bardzo odległą Istrię. Naszymi przewodnikami będą pasjonaci podróży i dobrej kuchni, a wyjątkowość spotkań z nimi polegać będą na połączeniu formuły prelekcji podróżniczych i warsztatów kulinarnych. Będzie pysznie i egzotycznie!

fot. Agnieszka Moszczyńska

POSŁUCHAJ I UGOTUJ

Raz w miesiącu od kwietnia do listopada (z krótką przerwą wakacyjną) zapraszamy na spotkania, składające się z dwóch odrębnych bloków: pierwszy to otwarte dla wszystkich prelekcje podróżnicze, drugi – warsztaty kulinarne dla 12 osób (wymagane wcześniejsze zapisy). Miejsce: Społeczna Kuchnia na Zielonym, ul. Zubrzyckiego 18, Gliwice (I piętro pawilonu, róg nad pewnym bankiem).

fot. Agnieszka Moszczyńska

WARSZTATY KULINARNE

Podczas nich wspólnie ugotujemy (a następnie zjemy!) makaron z truflami, kirgiskie manti, kus-kus z warzywami, tacos i guacamole, wegetariańskie Pad Thai, malezyjskie curry, zupę miso, temaki sushi i inne pyszności. Dzięki dofinansowaniu projektu z budżetu Miasta Gliwice i wsparciu sponsorów jednorazowy udział w warsztatach to koszt 20 zł. Zapisy w formularzu.

fot. Agnieszka Moszczyńska
ODLICZAMY CZAS DO KOLEJNEGO SPOTKANIA!
  • 00 dni
  • 00 godzin
  • 00 minut
  • 00 sekund

HARMONOGRAM SPOTKAŃ

  7 kwietnia 11 maja 8 czerwca 13 lipca 15 września 6 października 24 listopada
Prowadzący Dawid Wacławczyk Damian i Alicja Nakonieczny Krzysztof Lubowiecki Agnieszka Matusiak Agnieszka Moszczyńska Katarzyna Jamróz Nobu Miwa – Młot
Godziny prelekcji 16:00 – 17:30 17:00 – 18:30 17:00 – 18:30 17:00 – 18:30 16:00 – 17:30 16:00 – 17:30 16:00 – 17:30
Tytuł Istria – smakowita mieszanka kulturowa Szlaki i bezdroża Kirgistanu Malezja – kuchnia na styku kultur Smaki i kolory Meksyku Tajlandia wegańska Kus Kus po marokańsku Omotenashi, czyli gościnność po japońsku
Godziny warsztatów 18:00 – 20:00 18:30 – 21:00 18:30 – 21:00 18:30 – 21:00 18:00 – 20:00 18:00 – 20:00 18:00 – 20:00
Menu Makaron z truflami Manti z baraniną Curry mięsne, rybne i warzywne, deser mango lassi Tacos i guacamole Wegetariańskie Pad Thai z tofu, deser z mango Kuskus z warzywami w aromatycznym sosie z kolendrą i pomarańczą Zupa miso, temaki suhi
Zapisy na warsztaty malezyjskie uruchomimy 25 maja. Serdecznie zapraszamy!

JUŻ ZA NAMI…

DAWID WACŁAWCZYK

Podróżnik i działacz społeczny – przewodnik górski SKPG Harnasie, pilot wycieczek, właściciel biura turystycznego Orinoko, prezes Raciborskiego Stowarzyszenia Samorządowego Nasze Miasto, założyciel Stowarzyszenia Artystów i Podróżników Grupa Rosynant, organizator wielu imprez i przedsięwzięć z pogranicza sztuki, kultury, podróży i życia społecznego.

fot. Rafał Soliński

ISTRIA – SMAKOWITA MIESZANKA KULTUROWA

7 kwietnia spotykamy się na Istrii, która zaprasza niezwykłym smakiem i aromatem luksusowych trufli oraz bogactwem historii i zabytków.
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.00 – 20.00 warsztaty kulinarne – gotujemy makaron w sosie truflowym (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)

ALICJA I DAMIAN NAKONIECZNY

ONA: lekarka, zapalona podróżniczka. Autostopem przemierzyła niemal całą Europę. Prawdziwa góralka z krwi i kości.
ON: przewodnik górski SKPG Harnasie, inżynier, pracownik naukowy Politechniki Śląskiej. Dzięki swej żonie również podróżnik, który każdą wolną chwilę spędza po prostu w górach.

Damian i Alicja

SZLAKI I BEZDROŻA KIRGISTANU

11 MAJA wyruszamy w podróż do Kirgistanu, kraju, którego 93% powierzchni zajmują GÓRY.

17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)

18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne: gotujemy pierożki manti z baraniną (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)

Projekt dofinansowany z budżetu miasta

kulturalne-podroze-kulinarne-miasto-gliwice

Partnerzy medialni

Partnerzy projektu

Sponsorzy projektu

Napisz do nas