Targ na Zielonym powstał w 2016 roku jako naturalna kontynuacja naszej działalności w Gliwickiej Kooperatywie Spożywczej Tomata. Jej formuła nie dawała możliwości otwarcia się na większą liczbę osób, a zainteresowanie naturalną, zdrową żywnością było ogromne. Dostęp do jakościowych produktów z pewnego źródła był w tym czasie bardzo ograniczony, a wyszukiwanie rolników, produkujących w sposób tradycyjny, docieranie do nich i pozyskiwanie ich dla naszej inicjatywy wcale nie był prostą sprawą.
Na pierwszej edycji Targu w niewielkiej hali przy ul. Dubois udało nam się zgromadzić 11 wystawców… A już po czterech latach nasza targowa przestrzeń stała się zdecydowanie za ciasna. Dzięki życzliwości Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych Targ znalazł nowy dom, o jakim wcześniej nawet nie marzyłyśmy. Ponad cztery razy większa, przepiękna Hala Modeli, której historia sięga XIX wieku, pozwoliła na rozwój i zwiększenie skali działalności, bez potrzeby rezygnacji z niezwykłego charakteru, tworzonego przez postindustrialne wnętrza.
Dziś stale współpracujemy z ponad 60 wystawcami. Wszyscy są wyjątkowi! Wspólnie tworzymy miejsce o szczególnej atmosferze, pełne życzliwości, wzajemnego szacunku, a przede wszystkim – niezwykłych smaków.
W Hali Modeli GZUT przy ul. Wincentego Pola 9 w Gliwicach
W każdą sobotę od godziny 8.00 do 13.00
Na targ zapraszamy rolników i niewielkich producentów żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi i tradycyjnymi. Nie wszyscy nasi wystawcy posiadają certyfikaty ekologiczne (choć spora część tak – przede wszystkim ci oferujący warzywa i owoce, dostępne jest też m.in. certyfikowane mięso i pieczywo z Piekarni Ekologicznej Chlebio), ale każdy z nich przykłada najwyższą wagę do jakości swoich produktów – są one rezultatem ich ciężkiej pracy i prawdziwej pasji.
Staramy się, by produkty dostępne Targu były naturalne, ekologiczne, sezonowe i wytwarzane lokalnie. Kolejne istotne (a wręcz fundamentalne!) kryterium to sprzedaż bezpośrednia. Na targowych stoiskach w przeważającej większości znajdą Państwo osoby, które są wytwórcami oferowanych dóbr (lub członkami ich rodzin), wiedzą wszystko na temat procesu produkcji, warunków uprawy, składu czy miejsca pochodzenia. Bezpośredni kontakt z klientami jest podstawą relacji, opartej na wymianie informacji i zaufaniu, ale przede wszystkim umożliwia im uzyskanie sprawiedliwej, godnej zapłaty za ciężką pracę.
Na Targu kupujemy więc mleko u Bogusi, kozi ser u Himka, owczy u Kuby, frankfurterki od Patryka, boczek u Szczepana, marchewkę u Pawła albo pana Marcina. Oprócz jakże satysfakcjonującej świadomości, kto, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dla nas te pyszności, wiemy, że nasze pieniądze wspierają rozwój małych, rodzinnych gospodarstw rolnych i firm, a nie wielkich międzynarodowych sieci handlowych.
Przede wszystkim – jedzenie 😉 Produkty spożywcze stanowią zdecydowaną większość targowego asortymentu, a rolnicy to ponad połowa naszych Wystawców. Wybór jest ogromny – sezonowe warzywa i owoce, nabiał krowi, kozi i owczy, jaja od kur różnych ras wolnobiegająch, tradycyjne wędliny, mięso (również ekologiczne), ryby świeże i wędzone z dzikich łowisk, miody i produkty pszczele, naturalne kiszonki, pieczywo (również ekologiczne), naturalne słodkie wypieki, oleje tłoczone na zimno, niesiarkowane bakalie, prawdziwe kakao, grzyby, produkty garmażeryjne oraz ogromna liczba przeróżnych przetworów na słono i słodko, a także wina i cydry. Większość produktów spełnia kryteria sezonowości (na Targu nie kupimy truskawek w środku zimy) i lokalności (miejsce ich pochodzenia jest oddalone od Gliwic nie więcej niż 150 km). Zdarzają się jednak odstępstwa, dzięki którym cieszymy się smakiem delikatesów z Hiszpanii, Włoch czy Maroka, a zimą ekologicznych cytrusów prosto z Sycylii.
Dlatego sekcja rękodzieła czasem rozrasta się na Targu do całkiem sporych rozmiarów. Zawsze z przyjemnością gościmy lokalnych rękodzielników – twórców ceramiki, naturalnych świec, biżuterii, odzieży, pracownie florystyczne, stolarskie czy nawet kowalskie. Dla nich obecność na Targu to okazja, aby dotrzeć ze swoją twórczością do nowych odbiorców, którzy cenią jakość, wyjątkowość ich produktów i pracę ludzkich rąk.
Regularnie pojawiają się również producenci kosmetyków, wytwarzanych ręcznie, na niewielką skalę, wyłącznie z naturalnych składników.
Targ jest nie tylko przestrzenią sprawiedliwej wymiany handlowej, ale również działań twórczych, charytatywnych i społecznych. Od początku funkcjonowania współpracujemy z Miejską Biblioteką Publiczną, organizując raz w miesiącu wymiany książek, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem – rocznie przy okazji targowych zakupów nasi klienci wymieniają ponad 1000 książek! W całej ośmioletniej historii naszych wymian to już naprawdę spora liczba…
Od lat bliska naszym sercom jest gliwicka Fundacja NieOdkładalni, wspierająca rodziny osób z niepełnosprawnościami. Przynajmniej raz w roku wspólnie z Gliwicką Kooperatywą Spożywczą Tomata organizujemy na Targu charytatywne Stoły Dobroci, z których dochód przeznaczony jest m.in na organizację opieki wytchnieniowej. Targowe produkty znaleźć można również na innych imprezach charytatywnych (np. Biegu Kolorowych Skarpetek czy Biegu po Wytchnienie, bo jakoś tak się składa, że wspólnie z Tomata karmimy biegaczy).
Zasadź się na Zielonym to kolejna cykliczna impreza, organizowana zawsze w maju dla (i przez) amatorów ogrodnictwa – w jej ramach odbywa się społeczna wymiana sadzonek, poradnictwo ogrodnicze, wymiana doświadczeń, warsztaty tematyczne, zawsze gościmy też lokalne gospodarstwo ogrodnicze.
A skoro o warsztatach mowa – odbyło się ich na Targ już kilkadziesiąt, dla dzieci i dorosłych. Architektoniczne, kosmetyczne, wikliniarskie, muzyczne, aromaterapii, tworzenia biżuterii, świec sojowych, wyplatania wianków, zdobienia pierników – przy okazji zdrowych zakupów można zrobić tyle inspirujących rzeczy!
Targowe aktualności publikujemy na naszym profilu http://fb.com/targnazelenym (w czwartki pojawia się tam zawsze bieżąca lista wystawców).