Fundacja Na Zielonym została powołana w 2016 roku jako podmiot prawny, umożliwiający formalną działalność na rzecz zwiększenia dostępności społeczności lokalnej do zdrowej, naturalnej żywności bezpośrednio od producentów oraz wspierania rolnictwa i wytwórstwa zgodne z zasadami ekologii oraz zrównoważonego rozwoju. Promujemy lokalne produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, łączymy rolników i wytwórców żywności z klientami końcowymi, realizując idee skracania łańcuchów dostaw i sprzedaży bezpośredniej.
Fundacja jest organem prowadzącym Targ na Zielonym – przestrzeń stworzoną dla sprawiedliwej wymiany handlowej, działań edukacyjnych, społecznych i charytatywnych.
Organ prowadzący ma aktualnie trzy widniejące poniżej twarze, od lewej są to: Helena Suchodolska (wice prezes Zarządu), Małgorzata Meres-Nowak (prezes zarządu) i Magdalena Glensk (członek Zarządu).