WYBIERZ SIĘ Z NAMI W PODRÓŻ

podczas której odwiedzimy najdalsze zakątki globu – Japonię, Kirgistan, Malezję, Meksyk, Tajlandię, Maroko oraz nie tak bardzo odległą Istrię. Naszymi przewodnikami będą pasjonaci podróży i dobrej kuchni, a wyjątkowość spotkań z nimi polegać będą na połączeniu formuły prelekcji podróżniczych i warsztatów kulinarnych. Będzie pysznie i egzotycznie!

fot. Agnieszka Moszczyńska

POSŁUCHAJ I UGOTUJ

Raz w miesiącu od kwietnia do listopada (z krótką przerwą wakacyjną) zapraszamy na spotkania, składające się z dwóch odrębnych bloków: pierwszy to otwarte dla wszystkich prelekcje podróżnicze, drugi – warsztaty kulinarne dla 12 osób (wymagane wcześniejsze zapisy). Miejsce: Społeczna Kuchnia na Zielonym, ul. Zubrzyckiego 18, Gliwice (I piętro pawilonu, róg nad pewnym bankiem).

fot. Agnieszka Moszczyńska

WARSZTATY KULINARNE

Podczas nich wspólnie ugotujemy (a następnie zjemy!) makaron z truflami, kirgiskie manti, kus-kus z warzywami, tacos i guacamole, wegetariańskie Pad Thai, malezyjskie curry, zupę miso, temaki sushi i inne pyszności. Dzięki dofinansowaniu projektu z budżetu Miasta Gliwice i wsparciu sponsorów jednorazowy udział w warsztatach to koszt 20 zł. Zapisy w formularzu.

fot. Agnieszka Moszczyńska
ODLICZAMY CZAS DO KOLEJNEGO SPOTKANIA!
  • 00 dni
  • 00 godzin
  • 00 minut
  • 00 sekund

HARMONOGRAM SPOTKAŃ (2018)

  7 kwietnia 11 maja 8 czerwca 13 lipca 15 września 6 października 24 listopada
Prowadzący Dawid Wacławczyk Damian i Alicja Nakonieczny Nobu Miwa – Młot Agnieszka Matusiak Agnieszka Moszczyńska Katarzyna Jamróz Krzysztof Lubowiecki
Godziny prelekcji 16:00 – 17:30 17:00 – 18:30 17:00 – 18:30 17:00 – 18:30 16:00 – 17:30 16:00 – 17:15 16:00 – 17:30
Tytuł Istria – smakowita mieszanka kulturowa Szlaki i bezdroża Kirgistanu Omotenashi, czyli gościnność po japońsku Smaki i kolory Meksyku Tajlandia wegańska Kuskus po marokańsku Malezja – kuchnia na styku kultur
Godziny warsztatów 18:00 – 20:00 18:30 – 21:00 18:30 – 21:00 18:30 – 21:00 18:00 – 20:00 17:30 – 20:00 18:00 – 20:00
Menu Makaron z truflami Manti z baraniną Zupa miso, temaki suhi Tacos i guacamole Wegetariańskie Pad Thai z tofu, deser z mango Kuskus z warzywami w aromatycznym sosie z kolendrą i pomarańczą Curry mięsne, rybne i warzywne, deser mango lassi

JUŻ ZA NAMI…

DAWID WACŁAWCZYK

Podróżnik i działacz społeczny – przewodnik górski SKPG Harnasie, pilot wycieczek, właściciel biura turystycznego Orinoko, prezes Raciborskiego Stowarzyszenia Samorządowego Nasze Miasto, założyciel Stowarzyszenia Artystów i Podróżników Grupa Rosynant, organizator wielu imprez i przedsięwzięć z pogranicza sztuki, kultury, podróży i życia społecznego.

fot. Rafał Soliński

ISTRIA – SMAKOWITA MIESZANKA KULTUROWA

7 kwietnia spotykamy się na Istrii, która zaprasza niezwykłym smakiem i aromatem luksusowych trufli oraz bogactwem historii i zabytków.
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.00 – 20.00 warsztaty kulinarne – gotujemy makaron w sosie truflowym (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)

ALICJA I DAMIAN NAKONIECZNY

ONA: lekarka, zapalona podróżniczka. Autostopem przemierzyła niemal całą Europę. Prawdziwa góralka z krwi i kości.
ON: przewodnik górski SKPG Harnasie, inżynier, pracownik naukowy Politechniki Śląskiej. Dzięki swej żonie również podróżnik, który każdą wolną chwilę spędza po prostu w górach.

Damian i Alicja

SZLAKI I BEZDROŻA KIRGISTANU

11 MAJA wyruszamy w podróż do Kirgistanu, kraju, którego 93% powierzchni zajmują GÓRY.

17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)

18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne: gotujemy pierożki manti z baraniną (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)

NOBU MIWA – MŁOT

Urodzona w Japonii, mieszkanka Gliwic od 10 lat.
Niegdyś prowadziła z mamą pensjonat w Harklowej w Gorcach, dziś swój czas dzieli pomiędzy czwórkę dzieci i przybliżanie Japończykom zawiłości języka polskiego.

NOBU MIWA-MŁOT

OMOTENASHI, czyli GOŚCINNOŚĆ PO JAPOŃSKU

8 czerwca wyruszamy do odległej Japonii, aby poznać filozofię omotenashi, czyli zasady gościnności Japończyków i mile widziane postawy odwiedzających.
17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z rodzinnych stron Prelegentki (wstęp wolny!)
18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne – zupa miso i temaki sushi (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)

AGNIESZKA MATUSIAK

Przewodnik SKPG Harnasie, pilot wycieczek, pedagog, animator kultury, kierownik Klubu Kultury „Wena” w Krakowie, współpracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego, pracownik Zakładu Edukacji Kulturalnej na Wydziale Etnologii i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie, redaktor czasopisma „Turystyka Kulturowa” i wreszcie… podróżnik, który zawitał już w 50 krajach świata.

cieszynka_meksyk

SMAKI I KOLORY MEKSYKU

13 lipca przenosimy się za ocean do barwnego świata Ameryki Łacińskiej. Paletę barw i smaków odkryje przed nami Meksyk.
17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne – tacos i guacamole (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)

AGNIESZKA Mo MOSZCZYŃSKA

pasjonatka gotowania, weganka, autorka projektu On Mo Own. Wielbicielka podróży dalszych i bliższych, uważności i jogi. Marzy o miejscu, gdzie przy wspólnym stole można będzie nakarmić nie tylko ciało, ale i duszę…

fot. Joanna Gardynik

TAJLANDIA WEGAŃSKA

15 września udamy się do odległej, egzotycznej Tajlandii i jej pełnej kontrastów stolicy – Bangkoku
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny!)
18.00 – 20.00 warsztaty kulinarne – wegański Pad Thai i sticky mango rice (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)

KATARZYNA JAMRÓZ

międzynarodowy przewodnik UIMLA, przewodnik górski SKPG Harnasie, przewodnik górski sudecki, pilot wycieczek, instruktor przewodnictwa; prowadzi trekkingi krajowe i zagraniczne, górskie i krajoznawcze, m. in. w Alpy, Dolomity, na Korsyce, Sycylii, Islandii, w Atlas Wysoki, Himalaje, Kilimandżaro. Autorka projektu Joga Na Szlaku.

kasia-j

KUSKUS PO MAROKAŃSKU

6 października poznamy historie górskich trekkingów, podczas których można w prosty sposób przygotować na własnym talerzu trochę egzotyki.
16.00 – 17.15 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny!)
17.30-20.00 warsztaty kulinarne Kuskus po marokańsku (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)

KRZYSZTOF LUBOWIECKI

Mąż, ojciec, podróżnik amator, a na co dzień pracownik korporacji. Kolekcjoner wrażeń i wielbiciel nowych smaków. Przemierzył wzdłuż i wszerz Europę i Azję, odwiedzając prawie 35 krajów.

krzysztof_lubowiecki

MALEZJA – KUCHNIA NA STYKU KULTUR

24 listopada wyruszamy w podróż do odległej, wielokulturowej Malezji
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
17.30 – 20.00 warsztaty kulinarne – malezyjskie curry w odsłonach light i pikantnej, mięsnej i wegetariańskiej oraz deser mango lassi (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł).

Projekt dofinansowany z budżetu miasta

kulturalne-podroze-kulinarne-miasto-gliwice

Partnerzy medialni

Partnerzy projektu

Sponsorzy projektu

Napisz do nas