podczas której odwiedzimy najdalsze zakątki globu – Japonię, Kirgistan, Malezję, Meksyk, Tajlandię, Maroko oraz nie tak bardzo odległą Istrię. Naszymi przewodnikami będą pasjonaci podróży i dobrej kuchni, a wyjątkowość spotkań z nimi polegać będą na połączeniu formuły prelekcji podróżniczych i warsztatów kulinarnych. Będzie pysznie i egzotycznie!
Raz w miesiącu od kwietnia do listopada (z krótką przerwą wakacyjną) zapraszamy na spotkania, składające się z dwóch odrębnych bloków: pierwszy to otwarte dla wszystkich prelekcje podróżnicze, drugi – warsztaty kulinarne dla 12 osób (wymagane wcześniejsze zapisy). Miejsce: Społeczna Kuchnia na Zielonym, ul. Zubrzyckiego 18, Gliwice (I piętro pawilonu, róg nad pewnym bankiem).
Podczas nich wspólnie ugotujemy (a następnie zjemy!) makaron z truflami, kirgiskie manti, kus-kus z warzywami, tacos i guacamole, wegetariańskie Pad Thai, malezyjskie curry, zupę miso, temaki sushi i inne pyszności. Dzięki dofinansowaniu projektu z budżetu Miasta Gliwice i wsparciu sponsorów jednorazowy udział w warsztatach to koszt 20 zł. Zapisy w formularzu.
7 kwietnia | 11 maja | 8 czerwca | 13 lipca | 15 września | 6 października | 24 listopada | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Prowadzący | Dawid Wacławczyk | Damian i Alicja Nakonieczny | Nobu Miwa – Młot | Agnieszka Matusiak | Agnieszka Moszczyńska | Katarzyna Jamróz | Krzysztof Lubowiecki |
Godziny prelekcji | 16:00 – 17:30 | 17:00 – 18:30 | 17:00 – 18:30 | 17:00 – 18:30 | 16:00 – 17:30 | 16:00 – 17:15 | 16:00 – 17:30 |
Tytuł | Istria – smakowita mieszanka kulturowa | Szlaki i bezdroża Kirgistanu | Omotenashi, czyli gościnność po japońsku | Smaki i kolory Meksyku | Tajlandia wegańska | Kuskus po marokańsku | Malezja – kuchnia na styku kultur |
Godziny warsztatów | 18:00 – 20:00 | 18:30 – 21:00 | 18:30 – 21:00 | 18:30 – 21:00 | 18:00 – 20:00 | 17:30 – 20:00 | 18:00 – 20:00 |
Menu | Makaron z truflami | Manti z baraniną | Zupa miso, temaki suhi | Tacos i guacamole | Wegetariańskie Pad Thai z tofu, deser z mango | Kuskus z warzywami w aromatycznym sosie z kolendrą i pomarańczą | Curry mięsne, rybne i warzywne, deser mango lassi |
Podróżnik i działacz społeczny – przewodnik górski SKPG Harnasie, pilot wycieczek, właściciel biura turystycznego Orinoko, prezes Raciborskiego Stowarzyszenia Samorządowego Nasze Miasto, założyciel Stowarzyszenia Artystów i Podróżników Grupa Rosynant, organizator wielu imprez i przedsięwzięć z pogranicza sztuki, kultury, podróży i życia społecznego.
7 kwietnia spotykamy się na Istrii, która zaprasza niezwykłym smakiem i aromatem luksusowych trufli oraz bogactwem historii i zabytków.
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.00 – 20.00 warsztaty kulinarne – gotujemy makaron w sosie truflowym (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)
ONA: lekarka, zapalona podróżniczka. Autostopem przemierzyła niemal całą Europę. Prawdziwa góralka z krwi i kości.
ON: przewodnik górski SKPG Harnasie, inżynier, pracownik naukowy Politechniki Śląskiej. Dzięki swej żonie również podróżnik, który każdą wolną chwilę spędza po prostu w górach.
11 MAJA wyruszamy w podróż do Kirgistanu, kraju, którego 93% powierzchni zajmują GÓRY.
17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne: gotujemy pierożki manti z baraniną (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)
Urodzona w Japonii, mieszkanka Gliwic od 10 lat.
Niegdyś prowadziła z mamą pensjonat w Harklowej w Gorcach, dziś swój czas dzieli pomiędzy czwórkę dzieci i przybliżanie Japończykom zawiłości języka polskiego.
8 czerwca wyruszamy do odległej Japonii, aby poznać filozofię omotenashi, czyli zasady gościnności Japończyków i mile widziane postawy odwiedzających.
17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z rodzinnych stron Prelegentki (wstęp wolny!)
18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne – zupa miso i temaki sushi (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)
Przewodnik SKPG Harnasie, pilot wycieczek, pedagog, animator kultury, kierownik Klubu Kultury „Wena” w Krakowie, współpracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego, pracownik Zakładu Edukacji Kulturalnej na Wydziale Etnologii i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie, redaktor czasopisma „Turystyka Kulturowa” i wreszcie… podróżnik, który zawitał już w 50 krajach świata.
13 lipca przenosimy się za ocean do barwnego świata Ameryki Łacińskiej. Paletę barw i smaków odkryje przed nami Meksyk.
17.00 – 18.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
18.30 – 21.00 warsztaty kulinarne – tacos i guacamole (obowiązuje rejestracja, wstęp 20 zł)
pasjonatka gotowania, weganka, autorka projektu On Mo Own. Wielbicielka podróży dalszych i bliższych, uważności i jogi. Marzy o miejscu, gdzie przy wspólnym stole można będzie nakarmić nie tylko ciało, ale i duszę…
15 września udamy się do odległej, egzotycznej Tajlandii i jej pełnej kontrastów stolicy – Bangkoku
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny!)
18.00 – 20.00 warsztaty kulinarne – wegański Pad Thai i sticky mango rice (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)
międzynarodowy przewodnik UIMLA, przewodnik górski SKPG Harnasie, przewodnik górski sudecki, pilot wycieczek, instruktor przewodnictwa; prowadzi trekkingi krajowe i zagraniczne, górskie i krajoznawcze, m. in. w Alpy, Dolomity, na Korsyce, Sycylii, Islandii, w Atlas Wysoki, Himalaje, Kilimandżaro. Autorka projektu Joga Na Szlaku.
6 października poznamy historie górskich trekkingów, podczas których można w prosty sposób przygotować na własnym talerzu trochę egzotyki.
16.00 – 17.15 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny!)
17.30-20.00 warsztaty kulinarne Kuskus po marokańsku (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł)
Mąż, ojciec, podróżnik amator, a na co dzień pracownik korporacji. Kolekcjoner wrażeń i wielbiciel nowych smaków. Przemierzył wzdłuż i wszerz Europę i Azję, odwiedzając prawie 35 krajów.
24 listopada wyruszamy w podróż do odległej, wielokulturowej Malezji
16.00 – 17.30 opowieści i zdjęcia z podróży (wstęp wolny)
17.30 – 20.00 warsztaty kulinarne – malezyjskie curry w odsłonach light i pikantnej, mięsnej i wegetariańskiej oraz deser mango lassi (obowiązuje rejestracja i przedpłata, wstęp 20 zł).